Tijdens mijn laatste contact en afrondende gesprek op een school in Tilburg met de 14-jarige jongen die ik ongeveer een jaar mocht begeleiden vroeg de coördinator iedereen wat te willen drinken.
Bij terugkomst gaf hij mij een beker met daarop de tekst ‘’beste coach’’.

Geraakt was ik door de woorden die hij er vervolgens aan gaf en misschien nog meer doordat deze door de jongere en zijn moeder werden benadrukt. Hoe tof is dat.
Ik werd er even stil en een tikkeltje emotioneel van.

Na bijna een jaar lang begeleiding te hebben geboden aan deze jongen vooral trots op de stappen die hij heeft gemaakt met steun van vooral ouders en school.
Na een jaar lang thuis zitten gaat hij weer dagelijks naar school en belangrijker nog hij is weer vrolijker, heeft zijn humor weer terug, kan meer genieten van allerlei dingen en heeft weer plezier om activiteiten te ondernemen.
Hij is zelfs weer aangesloten bij zijn voetbalteam, na een jaar lang afwezigheid, en heeft weer energie om te trainen. Hoe gaaf is dat?

Mooi ook om te hebben mogen zien hoe betrokken en blij deze ouders zijn voor en met hun zoon.
Hoe speciaal en bijzonder is het om hieraan te hebben mogen bijdragen en te zien hoe sterk en veerkrachtig mensen zijn.
In het begeleidingscontact genoten van de groei en ontwikkeling van deze jongen, zijn doorzettingsvermogen, zijn gevoel voor humor, zijn openheid, zijn lef om zich kwetsbaar op te stellen.

Wat heeft hij hard gewerkt en wat hebben ouders hierin een belangrijke rol vervuld.
Dit is toch wat ons werk zo geweldig maakt. Samen met hem wandelingen gemaakt, activiteiten gedaan en vele gesprekjes gehad.
Daarnaast samen met ouders, netwerk en school en de betrokken gezinsbehandelaar van Pro6 intensief samengewerkt.
Binnen Pro6 ervaar ik de intensieve samenwerking met onze gezinsbehandelaren als zeer waardevol, waarbij ik me binnen een traject, zoals ook in deze situatie,
veelal richt op het contact met het kind/de jongere en de gezinsbehandelaar op de ouder(s).

Daarnaast vinden er ook regelmatig systemische gesprekken plaats waarbij we samen aanwezig zijn. Deze gezamenlijke gesprekken geven inzicht in de onderlinge relaties, hoe ze met elkaar samenwerken,
waar ieders krachten liggen en waar ik binnen de begeleiding met het kind of jongere (extra) aandacht aan kan geven om de band/het contact met ouder(s) en/of andere gezinsleden waar mogelijk te ondersteunen en/of te versterken.

Richard Ambulant Begeleider Pro6