Wil je ook weten wat de combinatie van cognitieve gedragstherapie (CGT) en systeemtherapie voor jou of je casus kan betekenen?

Ik ben Judith Deutz en ik werk bij Pro6 als psycholoog en gezinsbehandelaar en zal je meenemen in een praktijkvoorbeeld.
Bij Pro6 staan we bekend om systeemgericht werken. We betrekken ouders en belangrijke anderen uit het netwerk bij onze behandeling. Wat misschien minder bekend is, is dat we ook cognitieve gedragstherapie (CGT) in ons aanbod hebben.

De CGT gaat ervan uit dat onze gedachten, gevoelens en gedrag met elkaar samenhangen en invloed op elkaar hebben. Stel mijn maag rommelt en ik denk aan eten. Waarschijnlijk zal het dan niet lang duren voordat ik gedrag ga vertonen om deze behoefte te vervullen. Ik kan bijvoorbeeld naar de koelkast lopen om iets te eten te halen. Op deze manier interpreteren we de signalen die we krijgen en zetten we actie uit.

In bovenstaand voorbeeld is de uitkomst van de actie positief. In gezinstherapie zien we vaak de kinderen en jongeren die door hun gedachten en gevoelens  ‘negatief’ gedrag gaan vertonen. Zo behandelde ik afgelopen jaar een meisje, genaamd Anna, met veel angstgevoelens. Door een aantal gebeurtenissen in haar leven, waaronder de scheiding van ouders, had zij veel gevoelens te verwerken. Al deze gedachten en gevoelens waren moeilijk voor haar en ze voelde zich steeds somberder en angstiger. Hierdoor ging Anna ook haar gedrag aanpassen en ging ze plaatsen als school vermijden. Haar wereldje werd hierdoor steeds kleiner en haar zelfvertrouwen verdween. Haar moeder was ten einde raad omdat ze haar eerst zo vrolijke dochter niet meer herkende.

Met Anna en haar moeder zijn we stapje voor stapje begonnen om de vermijding aan te pakken. Door op het gedrag in te spelen daagden we Anna uit om kleine stapjes te zetten. Eerst met begeleiding en erna alleen. Hierdoor kwam ze langzaam uit haar comfortzone en in de ‘stretchzone’. De stretchzone is de plek waar je wel wat spanning ervaart, maar niet zo veel dat je overspoeld en angstig raakt (de paniekzone). Moeder kreeg door de systeemgesprekken inzicht in wanneer ze in ‘team angst’ zat en zich ook liet beïnvloeden door de angst. Ook leerde moeder zicht te krijgen op haar eigen reacties en zich minder beschermend op te stellen. Anna kreeg van mij tools om zichzelf te ondersteunen. Zo kreeg ze meer zicht op wat helpende gedachten voor haar waren en door ontspanningsoefeningen kwam haar lijf sneller tot rust. Door de positieve ervaringen in de stretchzone werd haar comfortzone steeds groter en haar zelfvertrouwen nam weer toe. Inmiddels gaat ze weer naar school en heeft ze haar leven op de rit!

Juist de combinatie van beide therapievormen zijn een goede aanvulling op elkaar. Wil je ook weten wat de combinatie cognitieve gedragstherapie en systeemtherapie voor jou of je casus kan betekenen? Neem dan contact op met Pro6!